Το Μουσείο – Σύντομη Περιγραφή

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Η δημιουργία ενός Μουσείου για το Νίκο Καζαντζάκη είναι μια ουσιαστική απόδοση τιμής σ’ ένα μεγάλο του πνεύματος. Ιδρυτής είναι ο σκηνογράφος Γιώργος Ανεμογιάννης. Σημαντική, επίσης είναι η βοήθεια που προσέφερε η σύζυγος του συγγραφέα Ελένη Ν. Καζαντζάκη, καθώς και ο θετός γιος της Πάτροκλος Σταύρου. Ο στόχος για όλους κοινός: να διασωθεί και να προβληθεί το έργο και η μνήμη του συγγραφέα.
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στεγάστηκε σε κτίριο που οικοδομήθηκε στο χώρο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Ανεμογιάννη, (οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του συγγραφέα), στους Βαρβάρους (Μυρτιά). Σ’ αυτό προστέθηκαν και τα λίγα τετραγωνικά μέτρα της παρακείμενης οικίας του καπετάν Μιχάλη, όπου κατοικούσαν μόνιμα από παλιά δυο μακρινές συγγένισσες του, οι Ψωμοπούλες. Το χωριό βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και είναι ενταγμένο σήμερα στον Δήμο «Νίκος Καζαντζάκης».

Το Μουσείο έγινε παγκόσμιο κτήμα, όταν επίσημα και με μια απίστευτη συρροή κόσμου, εγκαινιάστηκε από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, στις 27 Ιουνίου 1983, παρουσία και της συζύγου του συγγραφέως, Ελένης Ν. Καζαντζάκη.
Ένα από τα λίγα «προσωπικά» Μουσεία στη χώρα μας, άρτια οργανωμένο, όπου μπορεί κανείς άνετα να παρακολουθήσει και να μελετήσει την ανηφορική πορεία του μεγάλου στοχαστή. Τις αίθουσες του κοσμούν κειμήλια που θυμίζουν και ζωντανεύουν τη μνήμη του, συλλογές που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του. Χειρόγραφα του, όπως επιστολές, σημειώσεις, ακόμη και ιδιόχειρες διορθώσεις του σε ήδη τυπωμένα βιβλία του. Προσωπικά του είδη, όπως το διαβατήριο του, η πίπα του, τα γυαλιά του, πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του στα Ελληνικά και ξένες εκδόσεις έργων του σε δεκάδες γλώσσες, φωτογραφίες, πορτραίτα και γλυπτά με τη μορφή του, μακέτες και ενδυμασίες από παραστάσεις έργων του, αρχείο δημοσιευμάτων τύπου από το 1905. Επίσης, σε DVD προβάλλεται, κατά την ώρα των επισκέψεων, ταινία σε μορφή ντοκυμανταίρ για τη ζωή και το έργο του.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έχει κυριολεκτικά γίνει παγκόσμιο πνευματικό προσκύνημα. Επισκέπτες καθημερινά φτάνουν από όλα τα μήκη και πλάτη της γης αποδεικνύοντας πόσο διαχρονικός και επίκαιρος είναι ο λόγος του μεγάλου Κρητικού, οικουμενικού συγγραφέα.